Odborový zväz zamestnancov českého Tesca varuje pred štrajkom

13.01.2015 Celý región

Praha 13. januára (TASR) - Odborový zväz zamestnancov českej dcéry britského maloobchodného reťazca Tesco dnes pohrozil štrajkom. Vedenie spoločnosti totiž oznámilo, že zatvorí dve prevádzky v susednej krajine: hypermarket v Ústí nad Labem a jeden z pražských obchodov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ivan Předinský, predstaviteľ odborového zväzu zamestnancov Tesca v Česku, agentúre Reuters povedal, že po zatvorení týchto obchodov príde o prácu 102 ľudí.

Tesco, ktoré je najväčším maloobchodným predajcom v Británii, kde má viac ako 3300 prevádzok, už dlhšie zápasí s poklesom tržieb aj zisku. Nový generálny riaditeľ Dave Lewis minulý týždeň predstavil svoju stratégiu, ktorá by mala pomôcť Tescu prekonať najväčšiu krízu v jeho 95-ročnej histórii. Táto stratégia zahŕňa zatvorenie neziskových obchodov, a to predovšetkým v Británii, redukciu kapitálových výdavkov, či predaj niektorých aktív. Za tento obchodný rok nevyplatí Tesco žiadne dividendy a obmedzí aj počet produktov vlastnej značky o približne 25 %. Cieľom týchto krokov je stlačiť prevádzkové náklady Tesca o stámilióny libier, aby mohlo znížiť ceny niektorých produktov a prilákať tak do svojich obchodov viac klientov.

Českí odborári získali len pár detailov z plánov Tesca a obávajú sa, že znižovanie nákladov materskej spoločnosti sa môže rozšíriť aj na jej dcéry v zahraničí.

Podľa Předínského zatvorenie dvoch prevádzok v Česku môže byť signál, že ide o prvú časť plánov na reštrukturalizáciu. Odborárom v susednej krajine sa nepáči, že nemajú dostatok informácií z Británie o plánoch Tesca, čo vyvoláva obavy, že ďalšie zatváranie sa môže uskutočniť aj v Česku, na Slovensku, v Maďarsku či Poľsku.

Tesco v pondelok (12.1.) oznámilo, že zatvorí 13 obchodov v Maďarsku, aby ochránilo svoje zisky.

Hovorca českej divízie nechcel komentovať hrozby odborárov. Agentúru Reuters odkázal na oficiálne vyhlásenie Tesca o zatvorení dvoch českých predajní a dodal, že prepustení zamestnanci dostanú v súlade s českým zákonom odstupné aj mimoriadnu kompenzáciu.

Tesco prevádzkuje v Česku viac ako 200 obchodov, v ktorých zamestnáva zhruba 13.500 ľudí
 

Vyberte región